Londra’da yazılımcı olmak ve iş bulma yolları

Mert Susur
6 min readSep 19, 2018

UYARI!
Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılması sonucunda buradaki kurallar ve süreçler aşağıdaki makalede anlatığından çok farklı bir hal aldı. Yeni yasa ile Tier-2 vizesi yerini Skilled Worker ve points-based immigration system’e bıraktı. Yazıyı iş bulurken gereken yetkinlikler kısmı hala geçerli olduğu için bu haliyle bırakıp vize ile ilgili detaylı bilgiler için buraya başvurmanızı rica ediyorum.

Son zamanlarda Curious Cat üzerinden en çok gelen sorulardan biri için bu konuda biraz daha detaylı bir yazı yazmam gerektiğine karar verdim. Amacım kesinlikle kimseyi yurtdışına gitmeye özendirmek değil. Yurtdışında yaşadığım için bu soru çok fazla soruluyordu ve tek tek anlatmak yerine bu konuyla ilgili bildiklerimi bir başlık altında toplamak istedim.

Öncelikle ben bir avukat değilim, dolayısıyla süreçleri kendim de takip ettiğim kadar biliyorum. Ayrıca Londra’da iş bulup çalışmanın bir çok farklı yolu olabilir ama ben bildiğim ve güvendiğim yolu bu yazıda tarif edeceğim. Bu en kolay ya da rahat yol olmayabilir. Benzer şekilde farklı ülkelerin farklı prosedür ve yasaları olabilir, bir çok nokta farklı ülkelere de uyarlanabilir olsa da bu yazıda sadece Birleşik Krallık özelinde konuşacağım. Eksik anlatmış ya da bazı detayları atlamış olabilir, bu yüzden yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Bu yazı Ankara Antlaşması olarak bilinen vize türünü kapsamamaktadır, o konuyu bir başka konunun uzmanına sorabilirsiniz.

Neden Londra?

Çünkü çok fazla teknoloji firması ve bir çok yeni teknoloji girişimi için uygun yasalar var. Bu kadar çok firmanın oluşması da haliyle yazılımcı ihtiyacını arttırırken bir taraftan da firmaların kendilerine çeki düzen vermesini sağlıyor. Nasıl mı? Rekabet yüzünden tabii ki.

Rekabet, markete daha hızlı tepki vermeyi ve bu durum da iyi bir teknoloji ekibini kurmayı gerektiriyor. İyi teknoloji ekibi iyi ve mutlu yazılımcılardan oluştuğu için de firmalar yazılımcılarını mutlu etmek için çaba harcıyorlar. Yazılımcılarını mutlu etmek için ise firmalar, yaşam-iş dengesine dikkat ediyor, maaşlarını arttırıyor, kaliteye ve yeni teknolojilere önem veriyor ve en önemlisi mühendislik kültürlerine odaklanıp sağlıklı ve kaliteyi öne çıkartan yöntemleri takip ediyorlar.

Vize Süreci

Londra’da sponsorlukla iş bulmak istiyorsanız sponsorluk sağlayan bir firmada iş aramalısınız. Her firma sponsorluk almayı tercih etmiyor, bu çok zor bir süreç olmasa da zahmetine katlanmıyorlar diyebiliriz. Bu vizeye Tier-2 (General) adı veriliyor ve resmi bilgiyi Birleşik Krallık web sitesinde bulabilirsiniz.

Hangi firma sponsorluk veriyor diye merak ediyor olabilirsiniz, bunun listesi devletin web sitesinde bir pdf olarak yayınlanıyor. Buradan bulabilirsiniz ama ileride bununla ilgili bir kaç ipucu vereceğim. Bir firmanın sponsorluk verebilecek hazırlığı yapması her an sponsorluk verebileceği anlamına gelmiyor ne yazık ki. Her rol için farklı bir sponsorluk sertifikasına başvurması ve bu sertifikayı alabilmesi gerekiyor. Bu sertifika rol bazlı başvuru ile alınabiliyor, resmi adı da Certificate of Sponsorship yani kısaca CoS. Bunun da tabi ki koşulları var, sizi ilgilendiren en önemli koşulu firmanın bu pozisyon için aradığı çalışanı mevcut markette bulamadığını ispatlaması oluyor. Bu işin en uzun süren süreci, çünkü firmanın bu iş ilanını 28 gün boyunca iki tane web sitesinde yayınlaması ve başvuruları değerlendirip ‘ben bu kişileri şu geçerli sebeplerden kabul etmiyorum’ demesi gerekiyor. CoS başvurusunun en önemli noktalarından birisi de firma ve sizin için burası. Çünkü bu başvuru süreci iyi yönetilmezse firma CoS alamayabilir ve siz de başvurunuzu bitiremezsiniz. Başvuru mu? Çok mu hızlı gittim acaba? Hemen geri sarıyorum.

Başvuru ve iş arama süreci

Öncelikle yurtdışına taşınmak bambaşka bir tecrübe, aynı zamanda da epey bir cesaret istiyor. Eğer buna karar verip bu maceraya atıldıysanız sizi tebrik ederim. Çünkü ailenizi, arkadaşlarınızı, yıllardır yaşadığınız memleketinizi bırakıp başka bir ülkeye gitmeye karar vermek ve bunun için yılmadan her düştüğünüzde ayağa kalkıp devam etmek ciddi bir kararlılık istiyor. O kadar kolay olmayacağını söylemeden geçmeyeyim istedim.

Öncelikle bu yazı yazılımcılar için hazırlanmış bir yazı olduğu için ön kabullenmem yazılımcılık geçmişinizin olduğu yönünde. Yani kod yazıyorsunuz, unit test yazıyorsunuz ve Continuous Integration konusuna hakimsiniz ve Docker, Kubernetes, AWS gibi kavramları biliyorsunuz. Yani diyorum ki; unit test, integration test, CI pipeline gibi şeyleri artık tartışmıyorsunuz ve olmazsa olmaz olduğunu kabul ettiniz. Güzel. Devam edebiliriz.

Öncelikle çok güzel bir CV hazırlamanız lazım, firma sizin için sponsorluk zahmetine girecekse CV’niz ilk 10 saniye içerisinde ilgi çekmeli ve sonrasında çok kısa bir şekilde sizin nasıl bir fark yaratabileceğinizi gözler önüne sermeli. Bunun için arkalı önlü bir sayfayı geçmemesi lazım. Evet bir. Yani 1. Bütün gereksiz detayları çöpe atın, tablolardan kurtulun, dümdüz yazı olsun ve sadece sayılarla yarattığınız farkı anlatın. Bilmemne sürecini yüzde bilmem kaç hızlandırdım. Firmamızın sayfasına saniyede bilmem kaç yüz bin kullanıcı geliyordu ve canavar gibi çalışıyordu gibi. Hayır, unit test yazdım diye belirtmenize gerek yok. Zaten o olmadan kod yazmıyorsunuz değil mi? Konuştuk o konuyu az önce.

Böyle kısa ve öz bir CV hazırladıktan sonraki adım bu CV’yi görünür hale getirmeniz. Bunun için CV’nizi belli başlı sitelere yükleyeceksiniz ve böylece recruiter dediğimiz işi gücü insanları işe almak olan firmaların veritabanına gireceğiz. Bu siteler önemli ve büyük siteler;

Bu işi tamamladıktan sonra şimdi de linkedin’e gidiyoruz. Burada harika bir profil hazırlamanız gerekiyor. İşin sırrı çok detaya girmeden tecrübelerinizi yazıp, linkedin’den bol bol recruiter iş tanımına sahip kişiyi eklemenizde. Böylece onların radarlarına gireceksiniz. Arama yapmanız için kriter belli, memleketi UK olacak, mesleği recruiter olacak.

Daha sonra tembellik yapmak yok, bu kadar bağlantıyı sağladıktan sonra en az üç beş tane İngilizce blog yazısı yazacaksınız ve linkedin üzerinden paylaşacaksınız. Ayrıca profilinizde github hesabınızın linki görünecek, CV’nizde de bunun olması şart. İyi bir github profili size çok ilginç fırsatlar yaratabilir.

Bundan sonra benim önerim linkedin premium’u deneyip, ilk ay bedava deneme mevcut, yukarıda listesini paylaştığım sponsorluk veren firmalara başvuru yapmanız.

Vize Süreci — Devam

En son sponsorluk veren firmaların iş ilanlarını belirli sitelerde yayınlamaları gerekli demiştik, bunun bir çok yolu var ama firmaların en çok tercih ettiği yöntem iki tane web sitesi: Find A Job ve JobCentre Online in Northern Ireland.

Genelde iş şöyle ilerliyor; firmalar sizi beğeniyor görüşme süreci tamamlanıyor ve size iş teklif etmeye hazır oluyor. Bunun üzerine eğer firma daha önce yayınlamadıysa iş ilanını bu iki sitede yayınlıyor ancak bu ilana başvuran sizin dışınızdaki adayların neden uygun olmadığını açıklaması gerektiği için ilanı size göre hazırlıyor ve diğer adayları elemiş oluyor. Ancak bazı firmalar vakit kaybetmemek için hemen ilanları bu sitelerde yayınlıyorlar, dolayısıyla eğer bu sitelerde ilan veren firmalar genelde sponsorluk veren firmalar oluyor diyebiliriz. Eğer bir firma sponsorluk veriyorsa bu konuda cömert olmaması için hiç bir sebep yok. Eğer ilk defa iş ararken bu ipucunu bulabilseydim muhtemelen çok farklı fırsatlar bulabilirdim.

Diğer taraftan firmanın ilanı yayınlaması yetmiyor, ilanın 28 takvim günü yayında kalması gerekiyor. Sonrasında firma size vereceği CoS için başvurusunu yapabiliyor. Firmalar premium servis alarak bu işi bir günde çözebileceği gibi ekstra para vermeden 10–15 günde de bitirebiliyorlar. Burada kritik noktalardan bir tanesi, eğer ilk defa ülkeye gelen birisi için bu belge alınacaksa bunun onayı için kararı veren kurum her ayın 10'unda toplandığı için bu başvurunun ayın 10'undan önce yapılması gerekiyormuş. — muş diyorum çünkü bunu yeni öğrendim — Dolayısıyla ilan eğer ayın 11'inde biterse başvurunuz 1 ay ileriye atıyor, 5'inde biterse başvurunuzu ayın 10'nundan sonra yapabiliyorsunuz.

Ne kadar sürüyor?

Firma size sözlü teklifi verdikten sonra yapılması gerekenler;

  • Firmanın Resident Labour Market Test için ilanları çıkması (28 gün)
  • Firmanın sizin geçmişinizi araştırması ve önceki iş verenlerinize ulaşıp CV’nizin doğruluğunun kontrolü 2–3 hafta sürebiliyor. Ancak bu işlem ilan yayındayken yapılabiliyor yani paralel bir süreç.
  • Firmanın CoS başvurusunu yapması genelde ekstra ödeme ile 1 günde hazırlanıyor yoksa 10–15 gün sürüyor.
  • Firmanın sizinle CoS numarasını paylaşması ve sizin başvuru yapmanız, bu da yaklaşık 10–15 gün sürüyor.

Yani en iyi ihtimalle bu iş 28 + 1 + 10–15 = 40–45 gün sürüyor. Ancak benim önerim firma ne kadar güven verse de CoS başvurusu tamamlanıp size sertifika numarasını verene kadar işinizden ayrılmamanız.

Yazının bundan sonrasını sizden gelecek sorulara cevap verecek şekilde güncelleyeceğim.

Sıkça Sorulan Sorular

  1. Yazılımcı maaşları nasıl oralarda?
    Yıllık maaşlar £30k — £100k arasında değişiyor. Eğer ortalama seviyede bir yazılımcıysanız £60k-£70k arası iyi bir teklif. Bu maaşlar tabi ki vergiden önceki hali.
  2. Ne kadar vergi ödeniyor?
    Vergi hesaplamak için tam doğru sonucu vermese de basit bir formülüm var. Ancak tam aylık maaşınıza bir sürü başka şey etki ediyor. Ama bu formül size aşağı yukarı bir fikir verir; yıllık £X maaş alan birisinin eline ayda geçecek maaş yaklaşık olarak aşağıdaki gibi hesaplanıyor:
    {[(X -11000) * 0.6 + 11000] / 52 }* 4
  3. Peki hangi teknolojiler kullanılıyor?
    Alanlarından bağımsız olarak yazarsam; Go, Python, NodeJs, React en çok gördüklerim. Bunun yanında ReactNative, Angular da kullanılan teknolojilerden. Eğer infrastructure, network, DevOps tarafında çalışıyorsanız; CloudFormation, Terraform, Ansible, Octopus, Jenkins, CircleCI en çok kullanılan teknolojiler. AWS de en çok kullanılan bulut servis sağlayıcısı. Tabi Azure hiç kullanılmıyor değil ama genelde 10 tane AWS duyuyorsam 1 tane Azure duyuyorum.

--

--